dinsdag 11 januari 2011

APPELBOLLEN MAKEN ♥

appelbolletjes col
Illustratie: MTWVDB (Marijke van den Berg)


















Voor oudjaarsavond probeerde ik een recept uit van mijnreceptenboek.nl
Het was een recept voor gevulde appelbollen in bladerdeeg.
Het was heel goed gelukt!

Je hebt nodig (volgens de site):
6 plakjes bladerdeeg (Ik had meer nodig)
6 kleine handappels (Ik nam lekker grote appels) (1)
4 eetlepels rozijnen (Voor de liefhebber, want ik lust geen gare (want dat worden ze na het bakken) rozijnen. Je kunt ook amandelen of andere noten gebruiken. Ik gebruikte amandelen in plaats van en samen met de rozijnen, want ik maakte twee versies!)
(2 en 3)
1 theelepel citroensap (Volgens mij had ik dat ook weg kunnen laten) (4)
0,5 theelepel kaneel (Je kunt hier ook meer van gebruiken, want dit is erg weinig (dit is genoeg voor een lichte kaneelsmaak) (5)
2 eieren (Ik had er maar 1 nodig! En mijn appelbollen waren enorm door die grote appels, dus dat zegt wat) (6)
4,5 eetlepel basterdsuiker (Ik gebruikte donkerbruin) (7)
1 eetlepel bloem (Dacht dat het niet nodig was, maar is ech
t nodig tegen plakkerig beslag)

Verder zie je het volgende op de foto:
Bakjes waarin ik het mengsel voor in de appel maak (A)
Bakpapier (B)
Appelboor is onmisbaar voor dit recept (C)
Ik had geen deegroller, dus een wijnfles erbij gepakt ^^ (D)
Een beker om het eitje te klutsen (E)
Het recept en toevallig stond er ook een recept op de verpakking van de bladerdeeg voor appelbollen! (F)

En hoe maak je zoiets???


Je gaat als volgt ter werk (zie daarvoor ook het recept op mijnreceptenboek.nl):



Verwarm de over voor op 200 graden C. of op gasovenstand 4. Verspreid de plakjes bladerdeeg over het aanrecht en laat ze in ongeveer 5 minuten ontdooien. Schil de appel en haal met de appelboor de klokhuizen eruit (niet alleen de klokhuizen, maar ietjes groter want er moet iets in komen). Schep de rozijnen, citroensap, kaneel en 1/2 eetlepel basterdsuiker door elkaar. Strooi wat bloem op het aanrecht. Rol met de deegroller de plakjes bladerdeeg iets groter. Zet de appels in het midden van de plakjes. Vul het gat van de appels met het rozijnenmengsel. Smeer met een kwast wat water op de randen van het bladerdeel. Vouw de punten naar elkaar toe en plak ze boven elke appel aan elkaar vast. Smeer het deeg in met wat geklopt ei en strooi 1 eetlepel basterdsuiker op de appels. Leg het bakpapier op de bakplaat en zet de appels erop. 

KLIK OP DE VOLGENDE LINK VOOR AL MIJN RECEPTEN