INGREDIËNTEN 4-6 personen
• 1 kg pomtayer (dag ervoor ontdooien)
• 750 gr kip
• 2 tenen knoflook
• 1 madame Jeanette (of adjuma) peper
• vers sinaasappelsap
• vers citroensap
• half bosje selderij
• blikje tomatenpuree (35 g)
• 1 tomaat
• pot piccalilly (360 g)
• 2 sjalotten
• 1,5 Maggi kubor bouillonblokjes
• 1 el kristalsuiker
• 1 el ketjap manis
• Halve el gemalen laos
• 150 ml water
• Peper en zout
• sambal oelek
• rode uien in zuur (garnering)
VOORBEREIDING
• Ontdooi een avond van te voren 1 zak pomtayer (merk Lufo of Rens) van 1 kilo per stuk. Daarna laten uitlekken in een vergiet.
ZO MAAK JE HET
• sjalotten fijnsnijden, tomaat in kleine blokjes, selderij schillen + fijnsnijden en verdelen door 2
• Snijd de kipfilet in grove stukken en bak rondom aan op middelhoog vuur in een ruime scheut olie of boter. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
• Voeg wat extra olie toe en fruit de fijngesneden sjalotten en tenen knoflook op matig vuur. Voeg 1 klein blikje tomatenpuree toe en bak kort mee.
• De tomaten in kleine blokjes toevoegen aan het geheel. Bak al omscheppend en schraap met het vrijgekomen vocht eventueel de bodem van de pan schoon.
• Voeg nu 150 ml water toe samen met de Maggi blokjes, de gemalen laos, ketjap manis, een scheutje van het verse citroensap, een snuf zout en een snuf peper. Breng tegen de kook en voeg de kip weer toe aan de pan.
• Voeg tevens 1 hele madame Jeanette (of adjuma) peper toe en een handje fijngesneden selderij. Laat circa 30 minuten zachtjes pruttelen tot de kip goed gaar is. Proef of je hem pittiger wilt. Voeg dan wat sambal oelek toe. Het pepertje kan eruit.
• Neem een ruime mengkom en doe de pomtayer erin. Voeg 50 ml verse sinaasappelsap toe samen de piccalilly (ongeveer 270 gram), 1 el suiker, een scheutje citroensap, een flinke snuf zout en peper en wat gesneden selderij.
• Neem 2 ovenschalen en bedek de bodem met een laagje pomtayer.
• Bestrijk de pomtayer vervolgens met wat jus van de kip. En verdeel vervolgens de kip riant over de pomtayer.
• Doe nu de rest van de pomtayer over de kip en bestrijk wederom ruim met jus.
• Plaats het geheel nu 1,5 tot 2 uur in een op 150-160 graden voorverwarmde oven. Let op: soms moet het iets korter en soms wat langer. Dit verschilt per oven.
• Test door met een vork of satéprikker in het geheel te prikken. Als er niets meer aan de vork blijft zitten is het gaar.
• Serveer met witte rijst, rode uien in het zuur en sambal. Of maak er lekker een broodje pom van.
• Laat de Pom wat afkoelen; dan wordt deze wat steviger. Wanneer je het wil eten kan je het weer opwarmen in de magnetron. Een dag later is de Pom nóg lekkerder!
OPWARMEN
Warm de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
ORIGINEEL RECEPT
Recept gebaseerd op recept zie link:
https://smaakmenutie.nl/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
♡♡♡♡♡♡♡