dinsdag 3 mei 2011

WONDERLIJKE WALVIS

RADARWHALE DG
Walvissen zijn echt ... 
zo ...
... zo lief !!!
Dag in dag uit dobberen deze reuzen in de grote om zich heen uitstrekkende ocaan ...
... ...
SKattig is het!!

Zo las ik dat walvissen een extra zintuig hebben zodat ze PRECIES dezelfde route volgen, keer op keer, zonder ook maar een cm af te wijken? En ook nog eens in een kaarsrechte lijn, zelfs als de zee wild tekeergaat?

♥♥♥

Een onderzoek waarbij bultruggen acht jaar lang zijn gevolgd met behulp van satellieten toont aan dat de zoogdieren wekenlang exact dezelfde koers aanhouden.
Mogelijk gebruiken de bultruggen de positie van de Zon, het aardmagnetisch veld en zelfs de sterrenkaart om hun 16.000 kilometer lange reis te voltooien.
“Bultruggen gaan door sommige van de meest turbulente wateren ter wereld, maar toch blijven ze rechtdoor gaan,” zei onderzoeker Travis Horton van de Universiteit van Canterbury. “Ze lijken zich op iets buiten zichzelf te oriënteren.” Op woensdag worden de onderzoeksresultaten gepubliceerd in Biology Letters.
Bultruggen voeden zich gedurende de zomer in de Antarctische Oceaan en migreren in de winter naar de warmere tropische gebieden waar ze paren. Een enkele reis kan soms meer dan 8.000 kilometer lang zijn, waarmee de orde van de walvisachtigen één van de snelst migrerende diersoorten is op Aarde.
 Voor het onderzoek werden tussen 2003 en 2010 in totaal 16 walvissen voorzien van een transponder. De onderzoekers zagen dat de bultruggen nooit meer dan vijf graden afweken van hun koers, ondanks oppervlaktestromen, stormen en andere afleidingen. In de helft van de gevallen weken de zoogdieren niet meer dan een graad af.
“Toen we de eerste data binnenkregen waren we overdonderd door de rechte lijnen,” zei zeebioloog Alex Zerbini van de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA. “We vroegen ons gelijk af hoe de dieren dit klaarspelen.”
Decennia lang onderzoek naar migratiepatronen van dieren heeft een verband aangetoond tussen migratie, geomagnetisme en de Zon, echter werd daarbij vooral gekeken naar vogels. Bultruggen lijken niet alleen te vertrouwen op beide systemen.
Het magnetische veld varieert teveel om de kaarsrechte patronen te kunnen verklaren en voor navigatie op basis van de Zon zijn referentiepunten nodig die in de oceaan vaak niet aanwezig zijn.
Mogelijk vertrouwen de bultruggen daarnaast ook op de positie van de Maan of de sterren. John Calambokidis van het Cascadia Research Collective stelt nog een vierde hulpmiddel voor: liederen die honderden of zelfs duizenden kilometers door het water kunnen dragen en die walvissen kunnen helpen om hun bewegingen te coördineren.
“Deze walvissen maken klaarblijkelijk gebruik van een veel geavanceerder mechanisme om te migreren dan we konden vermoeden,” besloot Calambokidis.

DIT BERICHT IS LETTERLIJK OVERGENOMEN VAN HET VOLGENDE ARTIKEL  
(behalve natuurlijk de inleiding)

VAN DE VOLGENDE SITE


^ ___ ^
ILLUSTRATIE
MTWVDB (Marijke van den Berg)

2 opmerkingen:

  1. Hahahaaaaaaa mooi tekeningutje Marijkie bij een interressant verhaaltje. Tsja ut blijft verbazen hoe mooi dat het in de natuur soms werkt of gaat zoals te lezen met deze vissiezs ;-) grtzssWW.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. HEYY Ja hijs leuk he? Ik wilde eerst duizend visjes kopieren met photoshop, maar het ging natuurlijk om die walvis : P

    BeantwoordenVerwijderen

♡♡♡♡♡♡♡